NEWS

Bursa'da kukla ve gölge oyunları şenliği

Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) tarafından bu yıl 19’uncusu düzenlenen Uluslararası Bursa Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali, ilk gününde çocuklardan büyük ilgi gördü.

Geleneksel Türk gölge sanatı Karagöz’ü tanıtmak, kültürel ve sanatsal anlamda uluslararası paylaşım ortamı oluşturmak ve bu yolla ülkeler arasındaki dostluğu geliştirmeyi amaçlayan Uluslararası Bursa Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali, bu yıl 19. kez Bursa’da yerli ve yabancı birçok kukla ve gölge oyunu sanatçısını ağırlıyor. Festivalin ilk gününde çocuklar ve sanatseverler gölge oyunu Hacivat - Karagöz açılış gösterisi Salıncak’ın ardından şehrin farklı noktalarındaki etkinliklerde bir araya geldi.

Oya Tansı ve Alican Balakin’in liderliğinde Tayyare Kültür Merkezi’nde yapılan atölye çalışmasında PVC malzemeden Karagöz ve Hacivat tasvirleri yapımı gerçekleştirileştirildi.

Ahşap Sirk çocukları coşturdu

Atölye etkinliğinin ardından Barış Manço Kültür Merkezi’nde Çek Cumhuriyeti ekibi Karromato’nun Ahşap Sirk kukla oyunu çocuklardan büyük alkış aldı. Klasik 19. yüzyıl Avrupa kukla tiyatrosundan tekniklerle sergilenen gösteride ahşap kuklalar adeta göz kamaştırdı. Gösterideki geleneksel müzik ise izleyenleri kuklacılığın altın çağına götürdü.

Günün son gösterisi ise Kemal Atan Gür’ün Karagöz Müzesi’nde gerçekleştirdiği tek kişilik oyunu, Kuyu oldu. İşsiz olan Karagöz, Tiryaki babadan iş ister. Karagözün tembelliğini bilen Tiryaki baba ancak bir imtihan ile işe girip giremeyeceğinin belli olacağını söyler. Karagöz için hayat imtihanının anlatıldığı oyun çocukları öğretirken güldürdü.

Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı’nın UNIMA (Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği) Milli Merkezi ile Karagöz ve Kukla Oyunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KARAKUM) desteği ile düzenlenen festivalin ilk günün sonun BKSTV Genel Sekreteri Fehim Ferik, gösterilerini sergileyen sanatçı ve atölye liderlerine teşekkür plaketi sundu.