NEWS

Çocuklar bu festivali çok özleyecek

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi adına Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı’nın UNIMA (Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği) Milli Merkezi ile Karagöz ve Kukla Oyunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KARAKUM) desteği ile bu yıl 19 uncusu gerçekleştirilen Uluslararası Bursa Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali, atölyeler, gösteriler, eğitimler, bol kahkaha ve güler yüz ile final yaptı.

Bursa’da 5 gün boyunca 7 ülkeden 18 ekibin sergilediği 40 ayrı gösteriyi 7 bin 500’den fazla çocuk izledi. Her gün farklı mekanlarda farklı gösteriler ve ekiplerin sahne aldığı festivalde, kukla ve gölge sanatının tüm renkleri adeta şehrin dört bir yanına işlendi. Panel, atölye ve seminerlerle de kukla ve gölge sanatının duayenleri sanatseverlere bilgi ve birikimlerini aktardı.

“Bursa bir mücevher”

Uludağ Üniversitesi Karagöz ve Kukla Oyunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KARAKUM) Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İbrahim İmran Öztahtalı, Bursa’nın birçok markasıyla, dünyaya açılan kapılarıyla önemli bir mücevher olduğunu belirtti. Bursa’nın mücevherlerinden birinin de gölge oyununun temelini oluşturan Karagöz-Hacivat olduğunun altını çizen Öztahtalı, KARAKUM olarak “Karagöz kukla ve gölge oyunlarını akademik temele oturtmak, dünya çapında araştırmalar yapıp Bursa’yı dünyaya tanıtmayı hedefledik. Bu festival de çalışmalarımıza önemli katkı sağlayan muhteşem bir organizasyon. Festivalde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

40 yılın eseri

Bursa’da 2 yılda bir gerçekleştirilen Uluslararası Bursa Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali, 40 yıldır devam eden tek kukla ve gölge oyunları festivali ünvanını da taşıyor.

UNIMA Türkiye Milli Merkezi Başkanı Enis Ergün, festival bounca Karagöz’ün rengarenk dünyasının izleyicilere sunulduğunu, hem çocuklar hem de yetişkinlere özel atölye çalışmaları yapıldığını hatırlattı. Ergün, 40 yıldır devam eden bu festivalin gerçekleşmesinde sağlayan, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ve Başkanı Alinur Aktaş ile BKSTV Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı’ya teşekkür etti.

BKSTV Genel Sekreteri Fehim Ferik ise festivale katılan ve Bursa’da 5 gün boyunca gösteriler, atölyeler ve seminerlerle gölge ve kukla sanatının gelişimine katkı sunan tüm ekiplere teşekkür etti. Ferik, Uluslararası Bursa Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali’nin adeta 40 yıllık bir eser olduğunu belirterek, bundan sonraki festivalin ilçelere de yayılacağını, kukla ve gölge sanatının dünyadaki merkezinin Bursa olacağını sözlerine ekledi.